E-böcker

Innan du börjar

För att kunna läsa e-böcker behövs ibland tilläggsprogram som du kan ladda ned till din dator eller mobila enhet.

Det finns många olika program för att hantera e-böcker och vi har nämnt de som behövs för de enskilda e-bokssamlingarna under respektive namn i vänsterkanten.

Bra att börja med:

Hur lånar/läser jag e-böcker?

E-böckerna som vi har hos oss lånas inte på samma sätt som på till exempel stadsbiblioteket. För att läsa e-böckerna så behöver du bara dina inloggningsuppgifter från universitetet. Du hittar e-böckerna via bibliotekets söktjänst.

De allra flesta böckerna går att läsa online och då finns vanligtvis ett bra mobilt gränssnitt. Ofta är mobila gränssnittet anpassat för större mobila enheter som surfplattor men kan fungera på mobiltelefoner också. Ibland finns möjlighet att ladda ned en bok, men då för en kortare period, kanske bara en eller två dagar. Efter att perioden är slut så slutar e-boken att fungera på din enhet.

Läs mer om att komma åt bibliotekets elektroniska resurser hemifrån.

Varför ser det olika ut för alla e-böcker, kan inte allt samlas på samma ställe?

Böckerna köps från olika förlag som alla vill ha sina egna plattformar med olika sätt att visa e-böckerna på. Förlagen bestämmer också själva vad användaren ska få göra med deras onlinematerial. Om en e-bok finns på flera olika plattformar väljer vi att köpa den med flest användbara funktioner

Villkoren för de olika e-bokssamlingarna står utskrivna under respektive samling i vänsterkanten. 

 

Tillgång till e-resurser hemifrån

Varför får jag inte göra vad jag vill med e-boken - Digital Rights Management?

Digital Rights Management (DRM) är olika tekniker som utgivare använder för att kontrollera användning och spridning av digitalt innehåll. Det innebär oftast begränsningar i hur du kan använda e-böckerna, t ex att du måste läsa dem i speciella appar eller med ett visst program där du behöver ett login.