Bibliotekets guider: Materialvetenskap: Uppslagsverk, ordböcker och faktadatabaser

Ämnesspecifika

CRC Handbook of Chemistry and Physics Öppnas i nytt fönster
Omfattande uppslagsverk inom kemi och fysik.

Dictionary of Chemistry
ingår i Oxford Reference Online
Dictionary of Materials and Testing
DIPPR Project 801 - Full Version
Erkänd källa till information om fysikaliska och termodynamiska egenskaper samt transportegenskaper hos viktiga kemikalier använda inom kemisk industri.
Encyclopedia of Chemical Physics and Physical Chemistry
Uppslagsverk inom fysikalisk kemi och kemisk fysik.
Encyclopedia of Colloid and Interface Science
Encyclopedia of Materials Characterization: Surfaces, Interfaces, Thin Films
Description
This is a comprehensive volume on analytical techniques used in materials science for the characterization of surfaces, interfaces and thin films. This flagship volume is a unique, stand-alone reference for materials science practitioners, process engineers, students and anyone with a need to know about the capabilities available in materials analysis. An encyclopedia of 50 concise articles, this book will also be a practical companion to the forthcoming books in the series.
Encyclopedia of Materials: Science and Technology, vol. 1-11
This collection presents around 1,800 articles written by experts in their fields, resulting in a comprehensive coverage of this broad and wide-ranging subject. It is the only encyclopedia available that covers all of materials science and technology, focusing on the following areas: Functional Phenomena, Structural Phenomena, Fundamental Core Theory, Structural Materials, Polymers and Materials Chemistry, Functional Materials."
Encyclopedia of Nanotechnology
Encyclopedia of Tribology
Engineering Toolbox
Verktyg och grundläggande information för utformning, konstruktion och byggande av tekniska tillämpningar.
Innehåller Material Properties med information om densitet, värmekapacitet, viskositet och mer hos gaser, vätskor och fasta ämnen.

Knovel Öppnas i nytt fönster
Handböcker och andra referensverk inom framför allt teknik, kemi och materialvetenskap. Omfattande interaktivitet. Prova gärna "Data Search

Materials Science and Technology
Materials Science and Technology is an essential reference offering access to information covering the most important classes of materials found in industry, including metals, ceramics, glasses, polymers, semiconductors and composites.
MatWeb
Databas som innehåller information om drygt 60 000 olika material. Man kan söka på kategorier, egenskaper, sammansättningar eller fritextsöka och få fram faktablad som kan skrivas ut. Sökning och faktablad är gratis, men för att få tillgång till termlexikon, hjälp med omvandlingar och beräkningar m.m. måste man registrera sig.
Ullman's Encyclopedia of Industrial Chemistry

Allmänna

Encyclopaedia Britannica Academic Edition Öppnas i nytt fönster
Ett av världens största engelskspråkiga uppslagsverk. Innehåller även Merriam-Webster's Collegiate Dictionary.

EuroVoc
EU:s flerspråkiga tesaurus.
IATE
EU's ordlista Inter Active Terminology of Europe - är EU:s 24-språkiga ordbok. Många facktermer och en del definitioner. Bra för översättning mellan engelska och svenska

Nationalencyklopedin - NE Öppnas i nytt fönster
Omfattande allmänt uppslagsverk på svenska. Innehåller även svensk och engelsk ordbok samt atlas.
Norstedts ordböcker (NE) Öppnas i nytt fönster
Ordböcker i svenska, engelska, tyska, spanska, franska, arabiska och ett flertal andra språk (Lexinordböcker från Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen)
Oxford Reference Online Öppnas i nytt fönster
Samsökningsbara referensböcker från Oxford University Press inom alla ämnesområden. Innehåller dessutom över 20 000 citat från Oxford Dictionary of Quotations.

Faktadatabaser

Cambridge Structural Database - WebCSD Öppnas i nytt fönster
Online portal till Cambridge Structural Database (CSD) - världens största källa till information om små molekylkristallstrukturer. För mer komplexa sökningar krävs en desktop-version av databasen. Kontakta Fråga biblioteket för information om installation av desktop-versionen av databasen.
Reaxys Öppnas i nytt fönster
Faktadatabas om kemiska föreningar och reaktioner med relaterade litteraturreferenser och patent. Sökning på strukturer, substrukturer, reaktioner, text eller egenskaper. Kombinerar data från tre källor: The Beilstein Database, The Gmelin Database och The Patent Chemistry Database.
Springer Materials - The Landolt-Börnstein Database Öppnas i nytt fönster
Omfattande faktadatabas med information om material, dess fysiska och kemiska egenskaper och användningsområden. Rik på litteraturreferenser. Baserad på det klassiska referensverket Landolt-Börnstein.
Inorganic Crystal Structure Database - ICSD Öppnas i nytt fönster
Världens största databas för fakta om nästa alla kända oorganiska kristallstrukturer. Fungerar också som ett verktyg för att identifiera kristallina faser.