Referera enligt Oxford / Chicago / fotnoter

Om Chicago / Oxford / fotnoter

Oxford använder du tillsammans med fotnoter i den löpande texten och oftast med en bibliografi/referenslista i slutet av dokumentet. Stilen förekommer i många varianter och på dessa sidor presenterar universitetsbiblioteket ett förslag till hur du kan referera enligt Oxford.

Det som kan skilja sig åt är främst formateringen i referenslistan, t.ex. om författarnas förnamn uppges eller enbart initialer, i vissa versioner skrivs titlar kursivt och ibland inte, vissa titlar skrivs ibland inom citattecken, och det kan variera om en stil använder kommatecken eller punkt mellan de olika delarna i en referens. Ibland används förkortad fotnot, ibland inte.

Uppsala universitet har ingen officiell version av Oxford. Du bör alltid kontrollera med din institution/handledare/lärare om några andra instruktioner gäller för dig och den text som du skriver.

Exemplen i guiden utgår från stilen The Chicago Manual of style 18th edition (full note) som du hittar att ladda ned i EndNote. I Zotero och Mendeley finns än så länge endast 17:e upplagan.

Nedan hittar du en översikt av fotnotstilens vanligaste form. I menyn till vänster kan du även söka efter en specifik källtyp och hur man refererar till den.

Mer detaljerad information om Chicago och fler exempel på källtyper kan du läsa i The Chicago Manual of Style, 17th ed. eller The Chicago Manual of Style, 18th ed.

Placering av fotnoten

Källhänvisningen i den löpande texten placeras vanligen i slutet av en mening eller en bisats och direkt efter punkt eller kommatecken. Fotnoten med information om källan placeras längst ner på samma sida.

Fullständig fotnot, förkortad fotnot eller ibid.

Om du har angett fullständig information om en källa första gången du använder den i en fotnot så kan du med fördel förkorta efterföljande fotnoter. Detta gäller också om du har fullständig information om källan i en bibliografi.

När du hänvisar till samma källa i två direkt efterföljande fotnoter så kan du i den senare fotnoten ange en ännu kortare variant. I vissa fall används förkortningen ibid. för att ange samma källa. Du bör kontrollera vad som gäller för din text om du får använda ibid. eller inte.

Exempel på fullständig fotnot

¹ Lars Magnusson, Sveriges ekonomiska historia, 5:e uppl. (Lund: Studentlitteratur, 2014), 23.

 

Exempel på förkortad fotnot

² Magnusson, Sveriges ekonomiska historia, 45. 

 

Exempel på ännu mer förkortad fotnot där samma källa används i två direkt efterföljande fotnoter

³ Magnusson, 86.

 

Exempel på Ibid. där samma källa används i två direkt efterföljande fotnoter

³ Ibid., 86.