Till vänster om träfflistan finns en kolumn med en mängd olika filter. De filter som främst är intressanta för den som söker systematiskt är:
Ofta väljer man att exkludera studier äldre än ett visst datum, då är det filtret Publication date man ska använda. Välj ett av de föreslagna tidsspannen eller klicka på Custom Range för att ställa in ett eget tidsspann.
Man kan också välja att filtrera på språk för att bara få träffar på t. ex. engelska, om man inte vill ha artiklar på främmande språk. Klicka på Additional filters för att hitta språkfiltret.
Som studerande på Uppsala universitet har du tillgång till fler fulltextartiklar än de som Pubmed har lagt in som Full text och Free full text. Dessa filter riskerar därför att utesluta artiklar som är relevanta för din sökning och som du har tillgång till. Använd istället den röda Uppsala UB-knappen för att kontrollera tillgången till fulltext när du hittat en artikel. Där kan du även beställa fram material som inte är tillgängligt online.
Undvik också dessa. Dessa filter är inte 100 % tillförlitliga så även här är risken stor att du utesluter relevant material. Om åldersgrupp och studiedesign är viktigt för din frågeställning är det bättre att skapa ett separat sökblock för detta, eller att utöka befintliga sökblock med mer specifika termer.
Glöm inte bort att dokumentera eventuella filter du använder i din söktabell.
När du genomfört din sökning behöver du avgöra om sökresultatet svarar mot dina syften.
En enkel checklista att följa kan se ut så här:
En bra träfflista är inte en lista som enbart innehåller relevanta artiklar. Får du 100 % relevans i träfflistan så har du förmodligen gjort en för smal sökning. När man gör en systematisk sökning vill man hellre få för många träffar än för få. Ett bra målsättning är att ca 10 % av artiklarna i träfflistan ska vara relevanta. Då kan man känna sig ganska säker på att inte ha missat alltför mycket. Hur stort antal träffar det ska vara i träfflistan går inte att säga eftersom det är olika hur mycket som finns skrivet om olika ämnen.
Försök bredda sökningen.
Försök smalna av sökningen.
Om du bara är intresserad av artiklar med en viss studiedesign så kan du lägga till det som ett eget sökblock i din sökning.
Ett sökblock för randomiserade kontrollerade studier till exempel skulle kunna se ut som följande:
Title/Abstract: randomized OR randomised OR RCT
Ett sökblock för kvalitativa studer skulle kunna se ut som följande:
MeSH-termer: Qualitative research
Title/Abstract: qualitative OR interview* OR focus group* ...
Hur du väljer att arbeta vidare när du har din träfflista är upp till dig. Ett smidigt sätt att hantera ett större antal artiklar är att exportera dem till ett referenshanteringsprogram, till exempel Zotero. Där har du dem samlade på ett och samma ställe och kan dela dem så att andra kommer åt dem.