Den här guiden utgår från att du har grundläggande kunskaper om söktekniker såsom AND, OR, trunkering (*) och frassökning (" "). Om du känner dig osäker på detta kan du läsa mer om det i vår guide Söktips och sökteknik.
Skapa en söktabell för att enklare planera din sökning. Söktabellen kommer också fungera som sökdokumentation när du ska redovisa hur du har sökt. Du kan skapa en egen eller utgå från Word-mallen nedan.
När man gör en avancerad sökning i Pubmed gör man egentligen flera sökningar efter varandra som man i slutändan kombinerar till en enda sökning. Detta kallas för en blocksökning.
Börja med att identifiera huvudkoncepten i din sökfråga. Ofta är 3-4 huvudkoncept lagom.
Exempel: Hur kan musik påverka symtom som oro och agitation hos dementa?
1. Musik
2. Demens
3. Oro och agitation
Dessa koncept kommer utgöra varsitt sökblock i din sökning.
Försök nu hitta så många synonymer och alternativa termer på engelska för dessa koncept som möjligt. Glöm inte att leta efter MeSH-termer. Målet är att få ihop en liten lista med sökord till varje sökblock.
1. Musik: music, music therapy (MeSH)
2. Demens: Alzheimer disease (MeSH), dementia
3. Oro och agitation: anxiety, agitation, nervousness, anxiousness
Fundera nu också på vilka sökord som med fördel kan trunkeras. Agitat* fångar till exempel in både agitation och agitated. Anxious* fångar in både anxious och anxiousness, osv.
Ta ett sökblock i taget och fyll i de MeSH-termer och synonymer som du har hittat i din söktabell. Ange också i vilket fält de olika sökningarna ska utföras i. MeSH-termer söker vi efter i MeSH-fältet, synonymer söker vi efter i Titel/Abstract-fälten. Varje rad i tabellen kommer att bli en separat sökning i Pubmed som i slutet knyts ihop till en övergripande sökning.
De tre första raderna utgör här sökningens första sökblock. Samma princip följs sedan för resten av sökblocken, se exemplet nedan.
Eventuella filter du planerar att lägga till dokumenteras också i söktabellen. I detta exempel har vi avgränsat sökningen till artiklar som publicerats från och med år 2013.
När du har fyllt i din söktabell så har du en färdig sökstrategi. Nästa steg blir att genomföra sökningen i Pubmed.