En .bib-fil är en textfil där du samlar dina referenser som du ska använda i ditt projekt. Den utgör ditt referensbibliotek när du refererar med LaTeX. .bib-filer skrivs i ett särskilt format som sedan kan läsas in i LaTeX.
LaTeX använder informationen i filen för att göra korrekt formaterade källhänvisningar och referenslistor. Du kan samla alla dina referenser i en enda fil eller använda flera filer.
Du kan skapa dina .bib-filer i vilken enkel textredigerare som helst, t. ex. Anteckningar eller NotePad++. Du kan också skapa en .bib-fil direkt i Overleaf och spara referenserna där.
Så här kan en referens se ut i .bib-filen:
@article
anger att referensen i fråga är en tidskriftsartikel. Andra möjliga källtyper är exempelvis @book
, @report
och @inbook
/@incollection
(bokkapitel) Det är viktigt att källtypen är korrekt för att det ska bli rätt i LaTeX, ibland kan liknande källtyper ge olika formatering. Beroende på om du väljer @inbook
eller @incolletion
som källtyp för bokkapitel så kan det resultera i olika utseende i referenslistan. Källtyper kallas entry types på engelska.
Det som står efter källtypen är referensens citekey: Samoggia2018.
Alla referenser i .bib-filen måste ha en citekey. Det är denna citekey du anger när du ska infoga källhänvisningar i din text. Den talar om för LaTeX vilken av referenserna i .bib-filen som ska användas. Du kan välja själv hur dina citekeys ska se ut, men det är bra att välja ett format som inte är för krångligt och som du lätt kan komma ihåg när du skriver.
Vilka källtyper som finns skiljer sig lite mellan BibLaTeX och BibTeX. I BibLaTeX kan du välja bland fler källtyper än i BibTeX. Om du använder Biblatex så finns källtypen @online
som du ska använda när du lägger till en webbsida i din .bib-fil. Om du använder Bibtex ska du använda källtypen @misc
när du lägger till en webbsida.
För Bibtex så anges utgivningsår efter ordet: year
. För Biblatex kan det stå date
eller year
.
Självklart kan du själv skriva in informationen om ett verk i din .bib-fil enligt formatet ovan, men det är enklare att kopiera in färdigformaterade BibTeX-referenser i filen. Dessa referenser kan man hitta på några olika sätt:
Exportera referenser från en databas eller sökmotor
I många databaser och sökmotorer finns det möjlighet att exportera referenser i olika format. Välj då BibTeX om det finns så får du ett format som går att klistra in i din .bib-fil. Ibland, till exempel om du exporterar referenser från bibliotekets söktjänst, måste du utöver BibTeX välja kodning. Välj då UTF-8.
Om du använder referenshanteringsprogrammet Zotero kan du högerklicka på en enskild referens eller en hel mapp och välja Exportera. Därefter väljer du BibTeX som format för din export.
Du kan också ladda ner ett tillägg till Zotero. Tillägget kan hjälpa till med att skapa citekeys och synkronisera din .bib-fil med ditt Zoterobibliotek. Tillägget heter BetterBibTeX och mer information om hur du installerar det finns här: Länk till BetterBibTeX
Du kan skapa en .bib-fil direkt i Overleaf genom att klicka på New File och döpa den nya filen till exempelvis ref.bib. Då får du ett tomt dokument där du kan börja lägga in dina referenser.
Om du har en .bib-fil på datorn kan du ladda upp en kopia av den i ditt projekt genom att klicka på Upload och välja din .bib-fil. Om din .bib-fil automatiskt synkas mot Zotero så kommer synkningen att upphöra i den kopia av filen som du laddar upp i Overleaf. Om du vill att eventuella uppdateringar ska göras i ditt projekt så måste du ladda upp den uppdaterade .bib-filen på nytt.
Om du har tillgång till en betalversion av Overleaf så kan du synkronisera din .bib-fil mot olika referenshanteringsprogram. För mer information om detta, se Overleafs hjälpsidor.
När du hämtar referenser från artikeldatabaser och söktjänster måste du alltid kolla så att all nödvändig information är med och att den är korrekt. Om något saknas får du fylla i det för hand.
Nedan följer ett exempel på en referens som vi har exporterat från Bibliotekets söktjänst, Google Scholar och genom Zotero. Resultaten skiljer sig åt trots att det är samma referens.
editor=
.
editor=
(eller korrigeras i Zotero och sedan exportera referensen igen).edition={2}
.