Referera med LaTeX

Fler källor i samma källhänvisning

Om du vill referera till flera källor på samma ställe i texten skriver du in den första källans citekey, följt av ett kommatecken och nästa citekey:

\cite{Samoggia2018,Barham2011} 

Dölj författarens namn i källhänvisningen

I parentesstilar brukar man vilja dölja författarnamnet i källhänvisningen om detta redan har nämnts i texten, till exempel: "Samoggia menar att...". För att dölja författarnamnet skriver du:

\citeyearpar{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (2018), men hela referensen syns i referenslistan.

Lägg till sidnummer eller annan information i en parentes

Man kan lägga till text i en källhänvisningsparentes både före och efter själva referensen. Använd dubbla par hakparenteser[ ][ ]före referensen. Det som ska stå före referensen skrivs i den första och det som ska stå efter skrivs i den andra. Lämna det ena paret tomt om du inte ska lägga till information både före och efter. Kommandot du ska använda skiljer sig mellan APA och Harvard, se under respektive rubrik nedan.

 
APA
\citep[described in][p.4]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (described in Samoggia, 2018, p. 4). Kom ihåg att skriva in exakt det du vill ska stå före och efter referensen, om du vill ha sidnummer och att det ska stå p.4 så skriver du p. 4 - eller s. 4 om du vill ha den svenska förkortningen.

\citep[][p.4]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (Samoggia, 2018, p. 4) Kom ihåg att skriva in exakt det du vill ska stå före och efter referensen, om du vill ha sidnummer och att det ska stå p.4 så skriver du p. 4 - eller s. 4 om du vill ha den svenska förkortningen.

\citep[described in][]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (described in Samoggia, 2018) 

 
Harvard
\cite[described in][p. 4]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (described in Samoggia, 2018, p. 4) . Kom ihåg att skriva in exakt det du vill ska stå före och efter referensen, om du vill ha sidnummer och att det ska stå p.4 så skriver du p. 4 - eller s. 4 om du vill ha den svenska förkortningen.

\cite[][p.4]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (Samoggia, 2018, p. 4) . Kom ihåg att skriva in exakt det du vill ska stå före och efter referensen, om du vill ha sidnummer och att det ska stå p.4 så skriver du p. 4 - eller s. 4 om du vill ha den svenska förkortningen.

\cite[described in][]{Samoggia2018}

Källhänvisningen ovan kommer i texten se ut som: (described in Samoggia, 2018) 

Visa referenslistan i innehållsförteckningen

För att få referenslistan att visas i innehållsförteckningen skriver du på följande sätt. Den läggs sist i listan, utan kapitelnummer men med sidhänvisning.

 

Preamble

\usepackage{tocbibind}

Referenslistan kommer kallas för References eller Bibliography i innehållsförteckningen om babel-paketet har argumentet [english], och Referenser eller Litteraturförteckning om babel-paketet har argumentet [swedish]. Om du vill byta namn på referenslistan, se nedan under Byt namn på referenslistan.

Byt namn på referenslistan

När du skriver \bibliography{} får referenslistan automatiskt namnet Referenser eller Litterarturförteckning om du har [swedish] som argument i babel-paketet och References eller Bibliography om du har [english]. Vilket av alternativen man det blir beror på vilken referensstil man använder. Vill du ha en annan titel skriver du in den på följande sätt:

 

Preamble

\usepackage[nottoc]{tocbibind}
\renewcommand{\tocbibname}{Bibliografi}

I detta exempel kommer referenslistan få titeln Bibliografi.

Dela upp referenslistan i underrubriker efter källtyp

Ibland måste du dela upp referenslistan så att vissa källtyper samlas under en egen rubrik. Du kan göra det i BibTeX, men det är inte lika enkelt som om du använder BibLaTeX

För BibTeX finns flera paket du kan använda för att dela upp din referenslista, de fungerar på lite olika sätt men gemensamt för alla är att du måste skriva en hel del kommandon och ibland även skapa nya .bib-filer. Paketen du kan använda heter splitbib, bibtopic och multibib. Du kan söka reda på dessa och läsa mer på CTAN.