Avhandlingsproduktion

Bilder

Vilka bildformat är lämpliga för tryck?

Vi rekommenderar jpg-bilder eftersom det formatet inte tillåter genomskinlighet som är ett problem i tillgänglighetsprocessen. Tänk på att spara dina JPEG-bilder med minimal komprimering/maximal kvalitet. Om du använder Mac så har du möjlighet att spara bilderna som PDF eller EPS. Använder du powerpoint till Windows så kan du spara bilderna som EMF.
 

Vilken bildupplösning ska jag använda?

Vilken bildupplösning du ska använda beror på vilken typ av bild som du använder. En bilds upplösning anges i ppi (pixles per inch). Medan din datorskärm kommer att visa lågupplösta bilder bra, kommer de att se grova, suddiga och taggiga ut när de skrivs ut. För bästa utskriftsresultat rekommenderas en upplösning på minst 300 ppi. Filer med en upplösning lägre än 300 ppi kan skrivas ut, men resultatet kan bli otillfredsställande. Svartvita streckbilder eller bilder med text/linjer behöver minst en upplösning på 600 ppi (max 1200 ppi).

Kontrollera upplösningen på din bildfil kan du normalt göra genom att högerklicka och välja Egenskaper/information (i Windows) eller markera filen och slå kommando ⌘ (cmd) + i (på Mac). Du kommer se information om antal pixlar(bildpunkter) för höjd och bredd.

Upplösning: Ju fler pixlar en bild har, desto finare detaljer kan den återge. Det gör att bilden upplevs som tydligare. Man brukar tala om hur hög upplösning en bild har – ju fler pixlar desto högre upplösning. Du kan själv räkna ut hur många pixlar dina bilder behöver för tryck. 

Ekvation: bildens bredd i dokumentet (cm) / 2,54 x 300 (upplösning) = antal pixlar bilden bredd behöver vara

Om din bild ska vara 12 cm bred i ditt dokument, kommer ekvationen se ut så här: 12 / 2,54 x 300 = 1417 pixlar (bredd)

Se tabell med fler exempel: se bild

 

Vad är utfall eller utfallande tryck?

Utfall, eller utfallande tryck, kallas det att placera en bild eller en tonplatta något utanför sidformatets kant för att sedan, efter att sidan tryckts, beskära arket till rätt sidformat, för att undvika att det blir en vit kant mellan bilden, eller tonplattan, och sidkanten.

I ett desktopprogram görs dokumentformatet i en specifik storlek, exempelvis A4 (210x297 mm), men för att få bild och färgplatta att bli snyggt som färdig produkt, låter man objektet ligga utanför dokumentformatet standard 3 mm runt om formatet, så att efterarbetet med att skära bort allt runt om färdiga produkten inte får vita ytterkanter. Se bild

Då arket väl beskärs används utfallslinjerna, som bildar vinklar vid sidans kanter, som stödlinjer.

Källa: Wikipedia
 

Vad ska jag tänka på när jag vill använda upphovsrättsskyddade bilder?

Du kan läsa vad som gäller upphovsrätt här: https://www.uu.se/medarbetare/ingang/undervisning/juridik-och-regelverk/upphovsratt