Generativ AI såsom ChatGPT bör i regel inte anges som källa eftersom den text som genereras varken är tillförlitlig eller möjlig att återskapa. I vissa fall är det dock lämpligt att referera till generativ AI, till exempel om du vill återge en AI-genererad text för att diskutera den eller tekniken bakom den.
Att citera eller återge texter som skapats av ChatGPT eller annan generativ AI i sitt arbete kan inte göras på samma sätt som andra texter. Syftet med att referera är att läsaren av en text ska kunna hitta till originalkällan som texten baserats på. Texter som har skapats med hjälp av generativ AI kan i regel inte återskapas, eftersom en unik text genereras varje gång. Även om läsaren skulle lägga in exakt samma prompt i samma verktyg så skulle resultatet inte bli detsamma.
Det finns ännu ingen etablerad praxis för hur man refererar till ChatGPT eller annan generativ AI enligt Harvard-stilen. Olika lösningar förekommer. Förslaget nedan följer formatet för att referera till programvara. Texten som genererats av AI-modellen betraktas i detta fall som en "output" eller produkt av en algoritm och istället för att referera till den genererade texten så refererar du till skaparen av algoritmen i fråga.
Utöver en referens till AI-modellen bör du beskriva i texten på vilket sätt du använt den, inklusive den prompt du använt. Den genererade texten kan återges i den löpande texten om den är tillräckligt kort, eller bifogas som en bilaga i slutet av arbetet.
Kontrollera alltid med din lärare eller handledare om några särskilda instruktioner gäller för dig och ditt arbete.
... (Utvecklare/Utgivande organisation, År).
Utvecklares Efternamn, Förnamn och Utvecklares Efternamn, Förnamn (År). AI-modellens namn, version. Utgivningsort: Utgivare. URL