Referera enligt Harvard

Hänvisa till andrahandskälla

Andrahandskällor eller sekundärkällor ska i regel inte användas som källor. I första hand ska du alltid försöka få tillgång till originalkällan och hänvisa till den i ditt arbete. I de fall där det inte är möjligt kan du göra på följande sätt.

Om du inte kan få tillgång till orginalkällan ska du i referenslistan enbart uppge den publikation som du har läst. I källhänvisningen i löpande text anger du däremot både orginalkällan och den publikation som du har använt dig av. I följande exempel har du läst Vera Olssons bok och där hittat ett citat av Takamura som du återger i din text:
 

I den löpande texten

I källhänvisningen i texten anger du att källan du använder dig av till i sin tur hänvisar till en annan källa. I följande exempel har du läst Vera Olssons bok och där hittat ett citat av Takamura som du återger i din text:
Takamura säger... (Takamura, 1942 se Olsson, 1998, s.72-73).
 

I referenslistan

I referenslistan ska du enbart uppge den publikation som du har läst, det vill säga andrahandskällan. Originalkällan ska alltså inte listas. Referensen till andrahandskällan ska följa det vanliga formatet för den källtyp det rör sig om. I detta exempel en bok:
Olsson, Vera (1998). Under körsbärsträdens skugga. Västerås: Nya förlaget.