Harvard förekommer i många varianter och dessa sidor innehåller ett förslag till hur man kan referera enligt Harvard. Kontrollera alltid med din institution/handledare/lärare om några andra instruktioner gäller för dig.
Några fler guider till Harvard:
I Harvardsystemet anger man sina källhänvisningar inom parenteser i texten. I parentesen anges författarens efternamn och publikationens årtal. Den fullständiga informationen om verket anges i referenslistan i slutet av arbetet. Källhänvisningen kan placeras såväl i början som i slutet av en mening men alltid innanför avslutande punkt. Om källhänvisningen avser ett helt avsnitt och inte enbart en mening, så måste detta framgå tydligt. Om författarnamnet skrivs i löpande text kan det uteslutas i parentesen som då enbart innehåller årtal. Författarnamnen skrivs alltid med stor begynnelsebokstav och gemener i källhänvisningarna i löpande text. I referenslistan är det vanligt att skriva författarnamn med versaler.
Några exempel på hur källhänvisningar kan se ut i text:
Om publikationen har 1-3 författare anges alla tre i källhänvisningen:
Om verket har 4 eller fler författare anges enbart den första författaren i källhänvisningen följt av "et al." eller "m.fl.":
Alla författarnamn, oavsett antal, ska finnas med i referensen i litteraturlistan. Författarnamnen skrivs alltid i samma följd som de anges i publikationen.
Om du vill hänvisa till två eller flera publikationer i samma parentes skriver du källhänvisningarna med ett semikolon emellan. Ordningsföljden inom parentesen bestäms ibland av hur viktiga de refererade publikationerna är. Andra vanliga alternativ är att de uppges i alfabetisk eller kronologisk ordning:
Om du återger ett direktcitat ska även sidnummer där du läst citatet anges i parentesen:
Om du inte har tillgång till orginalkällan ska du i referenslistan ange den publikation du har läst. I källhänvisningen anger du både orginalkällan och den publikation som du har läst. I följande exempel har du läst Vera Olssons bok och där hittat ett citat av Takamura som du återger i din text:
Om författarnamn saknas anger du om möjligt organisationen som står bakom publikationen. Detta är vanligt när det gäller webbsidor eller myndighetsrapporter:
Om en publikation helt saknar uppgift om författare kan du skriva titeln istället:
Referenslistan placeras i slutet av dokumentet men före eventuella bilagor.
I referenslistan listas alla verk i alfabetisk ordning efter författarnamn oavsett vilken typ av material det gäller (artikel, bok, webbsida etc.).
Flera verk av samma författare/organisation som är utgivna olika år anges i kronologisk ordning, dvs det äldsta verket först.
Om man använder flera verk av samma författare som är utgivna samma år skiljer man dessa åt med en liten bokstav. Den som placeras först i referenslistan får tillägget a, nästa får tillägget b etc. Exempel:
I texten kan källhänvisningarna se utsåhär: (Lundén, 2012a) samt (Lundén, 2012b).
Författarens namn skrivs i ordningen Efternamn, Förnamn. Istället för att skriva ut hela förnamnet anges ofta enbart initialer. Var konsekvent och gör likadant med alla referenser i ditt dokument.
Om författarnamn saknas anger du om möjligt organisationen som står bakom publikationen. Detta är vanligt när det gäller webbsidor:
Om författarnamn saknas och det inte finns någon organisation att ange kan du istället ange titeln först. Om titeln är lång kan den förkortas i källhänvisningen i löpande text. Hela titeln skrivs ut i referenslistan. Några exempel:
Källhänvisningarna i texten (i kursiv stil): (Delfiner under hot 1998) och (Stadga om stora watnqvarnens 1680) alternativt (Stadga 1680).
För att det ska bli tydligare vilken typ av material man refererar till anger man ibland vilken typ av medium det rör sig om (t.ex. blogg, brev, datorprogram, DVD, e-bok, e-post, Facebook, fotografi, video etc.). Detta skrivs direkt efter titeln inom en hakparentes: