Referenshanteringsprogram: Zotero 7

Använda Zotero i Sharepoint

Det finns ingen Zoteroplugin som fungerar i Sharepoint. Om du vill lägga till referenser i ett Worddokument som du har i Sharepoint så öppnar du det via skrivbordet (förutsatt att du har Word installerat på din dator):

  • Arkiv -> Information -> Öppna på skrivbordet.
  • Klicka på Refresh i Zotero-fliken för att vara säker på att källhänvisningar som lagts in av medförfattare kommer med.
  • Gör dina ändringar via Zotero-fliken i Word och klicka på spara.
  • Stäng ner dokumentet. Nu ska ändringarna synas i Sharepoint.
  • Dina medförfattare kan behöva uppdatera webbsidan om de är inne i samma dokument som du har gjort ändringar i för att de ska synas.

 

Grupper

Alla gruppmedlemmar ser inte hela biblioteket

Om alla medlemmar i en grupp inte kan se alla referenser i ett delat bibliotek, kan det bero på att gruppens ägare inte har tillräckligt mycket minne. Ägaren kan då antingen välja att inte synkronisera sitt privata bibliotek, vilket kan frigöra minne, eller köpa mer utrymme.

Jag får felmeddelandet "Du har ändrat den här källhänvisningen sedan den skapades av Zotero. Vill du behålla dina ändringar och förhindra framtida uppdateringar?"

Om du gått in i källhänvisningen, det vill säga det grå fältet som Zotero skapat, och ändrat något, kommer du att få det här meddelandet i något skede.

Om du vill ändra en referens, klicka Add/Edit citation. Väljer du Ja, kvarstår den ändring du lagt till manuellt, men om du går och ändrar itemets metadata eller byter referensstil så kommer hänvisningen inte att uppdateras.

Klickar du Nej så uppdateras din källhänvisning, men ändringen du gjorde manuellt försvinner.

Det skapas ingen referens när jag importerar en PDF genom "drag and drop"

Det beror på att det, i PDF-filen, inte finns den metadata som behövs för att skapa en referens. Då får man antingen skriva in uppgifterna manuellt, söka upp artikeln/materialet i en databas eller hämta referensen genom att söka på artikelns DOI-nummer med hjälp av sökfunktionen:

Kan man ta bort PDF-filer utan att ta bort själva referensen?

Javisst det går, klicka på pilen till vänster om ikonen så att PDF-filen syns, högerklicka på PDF-fältet och välj "Flytta källa till papperskorgen..."  i menyn.

 

När jag laddar ner från DiVA så kommer det bara en PDF-fil och ingen metadata

Du har då troligen laddat ner från den öppna pdf-filen. Backa ett steg och ladda ner från DiVA, antingen från träfflistan eller själva posten.

Utrymmet i Zotero börjar bli fullt

För att spara utrymme i Zotero så kan du låta bli att synkronisera dina bifogade filer. Du kan synkronisera hur många referenser som helst men gratisutrymmet på ett Zotero-konto kan inte innehålla mer PDF:er än 300 MB.

Under Zotero -> Inställningar kan du bocka ur Filsynkronisering för att spara utrymme.

Hur vet man vilken stil som är default för en enkel bibliografi?

Den informationen hittar du här, där du också kan välja vilken stil du vill ha:

Redigera -> Inställningar -> Exportera -> Item Format

Edit - > Preferences -> Export -> Quick Copy -> Item format

Varför kan jag inte se Zotero-ikonen i Safarí?

Zotero Connector för Safari medföljer Zotero-applikationen. Med andra ord, till skillnad från andra webbläsare, är det inte nödvändigt att installera tillägget Zotero Connector separat.
 
Även om tillägget Safari installeras automatiskt, aktiveras det inte automatiskt i Safari.
 
För att göra det, följ dessa steg: Öppna Safari. Från Safari-menyn, gå till Inställningar. Välj fliken Tillägg. I listan till vänster, markera kryssrutan bredvid Zotero Connector. Zotero-ikonen ska nu visas bredvid URL-rutan (vanligtvis till vänster om den).
 
 

Installera tillägg manuellt i Word

  1. Stäng ner Word och andra officeprogram helt och hållet 
  2. Gå till Zotero -> Inställningar -> Källhänvisningar
  3. Klicka på Installera/Ominstallera tillägget Microsoft Word

Om problem kvarstår kan du följa instruktionerna på Zoteros webbplats.

Referensen ser konstig ut, det saknas information

Ibland följer inte all relevant information med när referenser sparas via Zotero Connector. Det kan också hända att det följer med för mycket information eller att den hamnar i fel fält. Du kan då behöva kontrollera att alla uppgifter finns med och är korrekta och eventuellt flytta information till andra fält.

Min källförteckning sorterar ÅÄÖ under A och O!

Vissa referensstilar är bara tillgängliga på engelska. Dessa kan då tolka Å och Å som A samt Ö som O. För att justera detta är det enklast att byta till en referensstil som finns på svenska. Några alternativ bland parentesstilar är: APA 7, Chicago Author Date, Uppsala University Library - Harvard. Bland fotnotstilar går exempelvis Chicago Footnote och Oxford University Press att få på svenska.

Zotero tycks inte fungera med Apple Pages?

Nej, det stämmer. För tillfället finns det ingen fungerande Zoteroplugin för Pages.

Flytta ett Zoterobibliotek till en annan dator

  1. Se till att Zoteroprogrammet är nedstängt på båda datorerna innan du börjar.
  2. Om du redan har öppnat Zotero på den nya datorn så har det redan skapats en Zoteromapp med filer i datorn. Börja med att radera den. Läs hur du kan lokalisera mappen i din dator.
  3. Kopiera Zoteromappen med samtliga filer från din gamla dator och flytta över dem till den nya.

 

Du kan också använda synkronisering som ett sätt att flytta bibliotek mellan datorer men om du inte har tillräckligt med lagringsutrymme på ditt Zotero-konto så följer inte alla bifogade filer med.

OBS! Du bör inte använda Export/Importfunktionen för att flytta Zoterobibliotek mellan datorer eftersom detta kan skapa problem med källhänvisningar i befintliga Worddokument och du kan få dubletter m.m.