Referenshanteringsprogram: Zotero

Söka i Zotero

Gå till Redigera > Avancerad sökning eller klicka på ikonen med ett förstoringsglas. Procenttecknet (%) fungerar som jokertecken: "W%Shakespeare" kommer att hitta källor med "W Shakespeare", "W. Shakespeare" och så vidare. Den avancerade sökfunktionen kan användas på ett otal sätt; nedan följer några exempel.

Avancerade sökningar

Du kan använda den avancerade sökfunktionen för att hitta exakt vad du söker efter. Det finns många sätt att använda sökfunktionen. Du kan t.ex. använda den för att skapa en mapp med dina senast tillagda källor.

  • Under Hitta, välj Tillagd den > är i den sista > skriv in ett antal i sökrutan och välj mellan dagar/månader/år (skriv t.ex. "30" för träffar den senaste månaden om du valt dagar) > Spara sökning och ge den ett namn.
  • Du kommer nu att kunna hitta resultaten för din sökning bland dina mappar, under namnet du gav den.

Använda etiketter för att söka

Vi har redan sett hur man kan skapa etiketter. Genom att söka etiketter kan du hitta sammanhörande källor i ditt bibliotek, t.ex. sådana som berör ett visst ämne.

  • I fönstret för etiketter längst ned i vänster sidomeny hittar du alla etiketter som används. Dubbelklicka på etiketten för att se alla källor den hör samman med. (Markera Mitt bibliotek och högerklicka sedan om inget dyker upp.)
  • Du kan söka efter en särskild etikett genom att helt enkelt skriva in namnet i sökrutan i fönstret.
  • Du kan också söka efter alla etiketter i Avancerad sökning > välj Etikett som sökkriterium > skriv in namnet du söker efter i sökrutan > Sök.

Fritextsökning i PDF-filer

  • För att möjliggöra fritextsökning i PDF-filerna i Zotero måste du först indexera PDF-filerna i ditt bibliotek. Gå till Redigera > Inställningar > Sök > Bygg om index för indexera PDF-filerna > OK för att stänga fönstret. Märk att vissa PDF-filer inte går att indexera. Under Index-statistik kan du se hur många PDF-filer som indexerats.
  • Genom att klicka på den lilla ikonen med en pil till vänster om Sökrutan i Zoterobiblioteket och välja Allt som sökkriterium möjliggör du för Zotero att söka text i PDF-filerna som finns lagrade i ditt bibliotek. Sök sedan som vanligt genom att skriva in ett sökord i sökrutan.
  • För att möjliggöra fritextsökning i PDF-filerna i Zotero måste du först indexera PDF-filerna i ditt bibliotek. Gå till Zotero > Inställningar > Sök > Bygg om index för indexera PDF-filerna > OK för att stänga fönstret. Märk att vissa PDF-filer inte går att indexera. Under Index-statistik kan du se hur många PDF-filer som indexerats.
  • Genom att klicka på den lilla ikonen med en pil till vänster om Sökrutan i Zoterobiblioteket och välja Allt möjliggör du för Zotero att söka text i PDF-filerna som finns lagrade i ditt bibliotek. Sök sedan som vanligt genom att skriva in ett sökord i sökrutan.