Referenshanteringsprogram: Mendeley

Installation

Skapa ett Mendeley-konto

Skapa ett konto på www.mendeley.com.
 

Installera Mendeley Desktop

Ladda ner Mendeley Desktop för Windows, Mac OS eller Linux från www.mendeley.com och installera programvaran. Se till att din ordbehandlare är stängd när du installerar Mendeley Desktop.
 

Installera Web Importer

Öppna Mendeley Desktop. Gå till Tools > Install Web Importer för att ladda ner ett tillägg för den webbläsare du använder. En Mendeley-ikon som möjliggör direktimport av referenser läggs då till i bokmärkesfältet.

Om Mendeley-ikonen inte syns kan du behöva fästa den i bokmärkesfältet. I Chrome gör du detta genom att klicka på ikonen som ser ut som en pusselbit ("Tillägg") och klicka på häftstiftet bredvid Mendeley Web Importer. I Firefox går du in i webbläsarens meny och klickar på Tillägg och teman, vilket tar dig till en sida där du kan aktivera tillägget.
 

Installera tillägg till ordbehandlare

Öppna Mendeley Desktop. Gå till Tools > Install [namn på din ordbehandlare] Plugin. Mendeley känner av vilket ordbehandlingsprogram du använder. I MS Word för Windows läggs ett Mendeley-verktygsfält till under fliken Referenser, i LibreOffice läggs en Mendeley-meny till under verktygsfältet och i MS Word för Mac skapas en separat Mendeley-panel.